Päivä Gozolla - Gozo in a Day

Kolmas osa juttusarjaani "Maltan monet kasvot", jossa kerron mielestäni parhaista käyntikohteista keskittyen eri kiinnostuksenaiheisiin. Tällä kertaa puhutaan Maltan sisarsaaresta Gozosta. Gozo ei ehkä sijaitse kaukana pääsaaresta - alle puolen tunnin lauttamatkan päässä - mutta se tuntuu lähestulkoon eri maailmalta. Gozosta puhuttaessa mainitaan aina, että se on paljon rauhallisempi kuin Maltan saari ja se on sitä "maaseutua" - sikäli kuin Maltalla voidaan maaseudusta puhua. Suosittelen ehdottomasti viettämään ainakin pari päivää Gozolla jos vain aikaa riittää, sillä se on viehättävä saari jolla on paljon nähtävää. Monet turistit kuitenkin suovat Gozolle vain päivän aikaa ja onkin täysin mahdollista tehdä Maltalta päiväretki, jos ei enempää aikaa riitä. Vieläkin pikaisemman visiitin voi tehdä päiväristeilyllä, joka poikkeaa Gozolla - voit tsekata postaukseni risteilyistä täältä

Third part in my series "The Many Faces of Malta" where I share my best tips for different interests. This time we are looking at Malta's little sister island Gozo. While Gozo might not be located far from the main island - less than half an hour's ferry ride away - it is worlds apart. When talking about Gozo people always mention it is quieter and calmer than island of Malta and it is the closest thing to countryside Malta can claim to have. I would definitely recommend spending at least two days in Gozo if time permits as it is a charming island with lots to see. However most tourists only give Gozo one day and it is perfectly doable as a day trip from Malta if you are short on time. If you are content with a quicker visit still, you can take a boat trip with a stop on Gozo - check out my post on the boat trips here.View over Gozo

Arriving at the ferry harbour


Käytännön infoa - miten Gozolle pääsee ja miten siellä kuljetaan?

Itse lauttamatka Gozolle ei tosiaan kestä kuin parikymmentä minuuttia, mutta ota huomioon että lautta Gozolle menee Maltan pohjoisimmasta kolkasta Cirkewwasta ja jos olet tulossa bussilla vaikkapa Sliemasta tai Vallettasta, varaudu pitkään ja tuskallisen hitaaseen bussimatkaan. Vallettasta Cirkewwaan menee helposti puolitoista tuntia bussilla, Sliemasta noin tunti riippuen toki liikenteen määrästä. Jos majailet saaren pohjoisosissa esimerkiksi Bugibbassa tai St. Paul´s Bayssa, matka toki on paljon lyhyempi.

Lauttoja menee vuodenajasta riippuen noin 45 minuutin välein (tsekkaa aikataulut ja muu info täältä) eikä lippuja tarvitse ostaa etukäteen - itse asiassa Maltalta mennessä lippua ei edes tarvitse ostaa, sillä maksat vasta tullessasi takaisin Gozolta. Eli jos haluat säästää nekin rahat, voit mennä Gozolle ilmaiseksi ja pysyä siellä loppuikäsi!

Jos vietät Gozolla vain päivän, en suosittele jäämään julkisen liikenteen armoille - bussit kulkevat Gozolla paljon harvempaan kuin Maltalla (noin kerran tunnissa) ja yhteydet ovat turhauttavan huonot. Vietät todennäköisesti enemmän aikaa bussia odotellen ja bussissa istuen kuin nähden tai kokien mitään mielenkiintoista. Auton tai skootterin vuokraaminen on hyvä idea, koska liikennettä on Gozolla paljon vähemmän kuin Maltalla ja siellä on paljon helpompi navigoida kohteesta toiseen, mikä tekee ajamisesta vähemmän pähkähullun idean. Me vuokrasimme skootterin kahdeksi päiväksi Mgarr Tourist Services-firmasta, jolla on myös autoja ja muita palveluita tarjolla. Firman toimisto on kätevästi lauttasatamassa, joten voit mennä lautalta suoraan toimistolle ja hypätä sitten ratsusi kyytiin!

Jos et tykkää ajaa itse, toinen helppo vaihtoehto on käyttää Hop on hop off-bussia
joka vie sinut suoraan turistikohteesta toiselle. Tällä tavalla ehdit nähdä ainakin neljä haluamaasi kohdetta päivän aikana. Huippusesongin ulkopuolella saatat saada alennusta ostaessasi lipun suoraan myyjältä, ei siis ole mitään tarvetta hankkia lippua etukäteen netistä tai matkatoimistosta.

Gozo Ferry


Getting to and around Gozo 

The ferry ride from Malta only takes around 20 minutes but be aware that the ferries leave from Cirkewwa, the northernmost corner of the island. If you are coming by bus, be prepared for a long and painfully slow journey taking easily 1,5 hours from Valletta and over an hour from Sliema, depending of course on traffic. If you are staying in the northern part of the island, for example St. Paul's Bay or Bugibba, it makes the journey considerably quicker. 

The ferries run depending on the season about every 45 minutes (check the timetables here) and there is no need to buy the tickets beforehand - in fact, when leaving Malta you don't even need a ticket as you will only pay on the way back from Gozo. So if you really want to save your money, you can get to Gozo for free and just stay there for the rest of your life!

If you only have a day, I don't recommend being on the mercy of the public transport system - the buses run considerably less frequently than in Malta (about once an hour or so) and the connections are frustratingly impractical. You are guaranteed to spend more time waiting for a bus or sitting on a bus than actually seeing or experiencing anything interesting. Hiring a car or a scooter makes sense as there is much less traffic in Gozo than in Malta and it is notably easier to navigate, making driving less of a batshit-crazy idea than in Malta. We rented a scooter for two days from Mgarr Tourist Services who also hire cars and offer other services from their office, conveniently located right at the ferry harbour. 

If you prefer not to drive yourself, a good option is taking the Hop on Hop Off Bus which will take you from one sight to another with minimum hassle. You can buy the ticket at the ferry harbour and off-season you might even get a discount when buying direct, so there is no need to buy it in advance online or from a travel agent. Mitä Gozolla voi nähdä tai tehdä?

Mitäpä muutakaan, kuin historiallisia, uskonnollisia ja luonnonnähtävyyksiä! Niitähän ovat Maltan saaret täynnä.

Historiasta kiinnostuneille Gozon huippukohde on Xaghran kylässä sijaitsevat megaliittiset temppelit nimeltään Ġgantija. Nämä temppelit rakennettiin yli 5500 vuotta sitten ja näin ollen ne ovat vanhimmat kaikista Maltan vanhoista temppeleistä, käsittääkseni ne ovat itse asiassa maailman toisiksi vanhimmat ihmisen rakentamat uskonnolliset rakennukset. Olen sanonut aiemminkin Maltan megaliittisistä temppeleistä, että kyllähän ne maallikon silmään näyttävät vain kivikasoilta, mutta ne ovat historiallisesti erittäin merkittäviä kivikasoja! Voit ostaa temppeleillä kombolipun, jolla pääset vierailemaan myös Ta´Kolan tuulimyllyssä sekä useammassa pienessä museossa Gozon pääkaupungissa Victoriassa - henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että tuulimylly oli ihan kiinnostava, mutta museot jättäisin suosiolla väliin, sillä niissä ei ollut paljon nähtävää.

Ggantija Temples


Luontokohteiden aatelia on upea Sininen Ikkuna eli Azure Window, jonka kuvan olet mitä luultavimmin nähnyt Maltan matkailuesitteissä sekä postikorteissa. On alueella kuulemma kuvattu myös Game of Thrones-sarjaa, mutta siitähän minä en mitään tiedä kun en katso televisiota. Joka tapauksessa, se on ehdottomasti näkemisen arvoinen eikä sitä tiedä, kauanko Sininen Ikkuna siellä vielä majesteettisena seisoo - expertit nimittäin pelkäävät sen romahtavan lähitulevaisuudessa luonnollisen eroosion takia. Varoituskyltit eivät estä hurjapäisiä turisteja kävelemästä kaaren päällä, minkä pelätään aiheuttavan romahduksen vielä nopeammin. En siis suosittele kävelemään kaaren päällä, vaan ihailemaan sitä kauempaa. Ihan vieressä löytyy myös "inland sea" eli meriveden täyttämä laguuni, josta voi mennä jännittävälle veneretkelle tunnelin kautta merelle.

Me at Azure Window


Gozon pääkaupunki Victoria (tunnetaan myös vanhalla arabialaisella nimellään Rabat) on saaren keskus, se paikka, mihin kaikki tiet saarella johtavat. Turistille se tarjoaa paljon mielenkiintoista nähtävää, erityisesti kaupungin yläpuolelle kohoava Citadel-linnoitus. Citadelin kapeilla kujilla harhaillessaan voi helposti kuvitella palanneensa ajassa vuosisatoja taaksepäin. Mäenhuipulla sijaitsevasta linnoituksesta avautuu hienot maisemat joka puolelle saarta. Victorian keskustassa on turistikauppaa jos jonkinlaista, joista voi maistella ja halutessaan ostaa paikallisia tuotteita kuten juustoa, oliiviöljyä tai likööriä. Myös hopeakoruja tai pitsiliinoja löytyy joka lähtöön.Kivat kahvilat ja ravintolat reunustavat aukioita, joten täältä löytää syödäkseen ja juodakseen mitä itse kukanenkin haluaa.
Cathedral in Cittadella


Cittadella

Jos eivät muinaiset temppelit ja muut kulttuurikohteet kiinnosta, onhan Gozolla myös Ramla Bay-biitsi! Gozon ainoa varsinainen hiekkaranta on kaunis näky puna-kultaisine hiekkoineen, mikä tekee siitä ainutlaatuisen Maltalla. Se on kesäisin hyvin suosittu auringonpalvontapaikka sekä gozolaisten että Maltan saarelta tulleiden vierailijoiden keskuudessa.
What to see and do in Gozo

Why, we are still on the Maltese islands so what do you think? Historical, cultural and natural sights of course!

For those interested in history, one must-see destination is the megalithic temples located in the village of Xaghra, Ggantija. These temples were built more than 5500 years ago, making them older than the pyramids - in fact they are reputed to be the second oldest man-made religious structures in the world. I have said it before about the temples in Malta - yes, to the untrained eye they might look just like piles of rock, but they are really old and historically significant rocks! At the temples you can buy a combo ticket which allows access also to the Ta' Kola windmill nearby as well as several little museums in the capital Victoria. Personally I though the windmill was pretty cool but I would skip the museums if I did it again as they were hardly awe-inspiring. 
 

You have surely seen the pictures of the amazing Azure Window in any tourist brochure or postcard of Gozo. Apparently they have also filmed some part of the Game of Thrones series here but I wouldn't know anything about that as I have never seen an episode of it.  In any case, this is totally unmissable a sight in Gozo and you never know how long it will still remain standing - the experts fear its collapse due to natural erosion may be imminent. Warning signs seem to do little to deter daring tourists to walk on the arch itself which may further speed up the inevitable. Therefore I don't recommend walking on it - admire it from a distance, eh? Right next to the Azure Window you will also find the inland sea which is a lagoon filled by sea water. From here you can take an exciting boat trip through the tunnel to the sea. 


Us at the Azure Window on a windy day

Inland Sea

The capital of Gozo, Victoria (also known by its old Arabic name Rabat) is the centre of the island, the place where all the roads will take you. For a tourist there are several interesting things to see, namely the Cittadella looming impressively above the town. Wandering along the narrow streets of Cittadella you could easily believe you have been transported centuries back in time. The fortress, located on top of a hill, affords wonderful views over the island. The centre of Victoria has an abundance of touristy shops where you can taste and buy different local products from cheese and olive oil to liquer. You will also find more silver jewellery and lace table cloths than you could possibly need. There are also pleasant squares with coffee shops, restaurants and bars to cater for all needs. 
Cittadella


If you are less into cultural sights, there is always the beach! The only proper sandy beach in Gozo, Ramla Bay, is a beautiful sight with its red-golden sand that makes it unique in Maltese islands. It gets very busy during the summer as it is a favourite both among the Gozitans and the visitors from Malta.  

Ramla Bay seen from Calypso Cave

Päivässä ei juuri tämän enempää ehdi tehdä. Haluatko tätä lisää? Ei ihme! Pysy linjoilla seuraavaa osaa varten - mitä tehdä toisena päivänä Gozolla!
 
In a day that's pretty much all you will have time for. Want more of Gozo? Can't blame you! Stay tuned for part 2 - what to do if you have two days in Gozo!

Comments

 1. Really interesting text. Thank you for the tips :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thanks for the comment! Glad you found it helpful :)

   Delete
 2. Ira/Coconuts & Good VibesApril 25, 2018 at 12:12 AM

  Kivoja vinkkejä! Muutettiin viikko sitten tänne Maltalle ja Gozolle pitäisi keretä myös pian käymään. :) kiva lukea nyt blogeista, mitä kaikkea täällä voikaa tehdä töiden lisäksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kommentista, kiva kuulla että pidät vinkkejä hyödyllisinä! Huomasin juuri, että pitäisi vähän päivittää tätä infoa - Sininen ikkunahan romanti vuosi sitten eli sitä ei enää pääse näkemään :(

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Vapaaehtoistyötä Guatemalassa - Volunteering in Guatemala

Mitä maksaa eläminen Maltalla - What does living in Malta cost?

Teksasin road trip - Road trip in Texas: Dallas, Austin & Houston