Sohvasurffausta - Couchsurfing

Useimmat ihmiset näkyvät nykyään tietävän sohvasurffailusta, mutta mikäli se on jollekin lukijalle kokonaan uusi konsepti, selitän lyhyesti jutun idean: couchsurfing on siis matkailijoiden yhteisö, jossa ihmiset voivat tarjota majoitusta kotonaan ilmaiseksi matkailijoille ja myös itse reissatessaan majoittua muiden sohvilla. Jotkut vain surffaavat eivätkä tarjoa majoitusta tai toisinpäin, mutta ideaan kuuluu tietty vastavuoroisuus. Me olemme olleet mukana touhussa vuodesta 2010 asti - hostattiin (pahoittelut könköstä anglismista, mutta "isännöinti" ei oikein vastaa ajatusta ja "majoituksen tarjoaminen" on turhan pitkä ja kömpelö ilmaisu jatkuvaan käyttöön) paljon etenkin Espanjassa asuessamme ja useimmilla reissuilla on myös surffailtu. Nyt Maltalla meillä on pieni asunto, jossa on erittäin vähän yksityisyyttä, joten hostaamme hyvin valikoivasti ja suht harvoin.

Kuvat sohvasurffailu-"uramme" varrelta.

Most people nowadays seem to know about couchsurfing, but in case it is entirely unfamiliar a concept to some readers, here is the idea in a nut shell: couchsurfing is a community for travellers where people offer can accommodation for travellers in their houses free of charge and when travelling, they can sleep on others' couches. There are some people who only surf and don't host and vice versa but the part of the idea is that hospitality goes both ways. We have been part of CS since 2010, hosting a lot especially in our house in Spain and also surfing on most of our trips. Now in Malta we have a small flat with very little privacy, so we are hosting rarely and rather selectively.

The pics are about our CS experiences here and there. 
On our rooftop terrace with our very first guests, two Japanese girls in May 2010Sekä surffaaminen että hostaaminen voi olla parhaimmillaan todella antoisaa - reissatessa paikallisilta hosteilta saa paljon sisäpiirin tietoa ja sitä kohtaa ihmisiä ihan eri lailla kuin hostelleissa. Monta hauskaa kokemusta reissujen varsilta olisi jäänyt kokematta ilman sohvasurffausta ja joistain maista (esimerkiksi Venäjästä) olisi jäänyt ihan erilainen mielikuva, jos olisi ollut hotellien tai hostellien varassa. Silloin kun on aloillaan ja viettää sitä niin sanottua arkielämää, reissaajien hostaaminen on todella hyvää vaihtelua - muiden reissutarinoita kuunnellessa ja matkaideoita vaihtaessa tuntuu, kuin olisi itsekin reissun päällä.

Both surfing and hosting can be really rewarding - while travelling, you get much more inside information from the local hosts than from guide books and you have completely different encounters with people than in hostels. Many funny or strange experiences along the way would have never happened if we didn't do couchsurfing and we would have gotten a totally different idea of some countries (for example Russia) if we have only been staying in hostels or hotels. Then again, when you are staying put and living the so-called normal life, it is a really great escape from the routine to host travellers - listening to other people's travel stories and exchanging travel ideas makes you feel like you are travelling yourself.

With our hosts in Berlin November 2013


En halua kuulostaa elitistiltä, mutta valitettavasti viime vuosina olemme todenneet, että sohvasurffauksesta on tullut vähän liian "iso" juttu ja mukaan on tullut paljon porukkaa, jotka eivät jaa homman perusideaa. Jotkut syyttävät tästä nettisivun kaupallistumista, jotkut sanovat sen vain tulleen liian suosituksi. En tiedä, mikä on syy, mutta nykyään tulee ihan loputtomasti mitä surkeimpia sohvapyyntöjä tyypeiltä, jotka eivät tiedä mistä on kyse. Vaikka sivustolla tarjotaan majoitusta ilmaiseksi, ei rahan säästäminen ole se pääasia - ei sen ainakaan pitäisi olla. Kyse on ihmisistä, kohtaamisista, oman tilan ja ajan jakamisesta, molemminpuolisesta kunnioituksesta ja kanssaihmisten auttamisesta. Ei toisen kotiin voi marssia kuin ilmaiseen hostelliin.


I don't want to sound like an elitist, but unfortunately in the past few years we have come to the conclusion that couchsurfing has gotten a bit too big and a lot of new people don't share the basic idea of the whole thing. Some people say it's because the website became commercial, other say it just became too popular. I don't know exactly what the reason is, but nowadays you get endless amounts of really crappy couch requests from people who have no idea what CS is about. Even though people are offering accommodation free of charge, it shouldn't be just about saving the money you would otherwise have to spend on a hostel. It's about people, encounters, sharing your own space and time, mutual respect and helping others. You cannot just barge into someone's home like it's a free hostel.

You can make all sorts of friends through CS! Irkutsk, September 2010Miten sitten lähetetään "hyvä" sohvapyyntö? Tästä on tietenkin monta mielipidettä eivätkä kaikki ole niin valikoivia kuin me, mutta tässä on muutamia meidän periaatteistamme sekä pyyntöjä lähettäessämme, että valitessamme hostaammeko jotain pyynnön lähettänyttä

So how do you send a "good" couch request? Obviously there are as many opinions on this as there are people and not everybody is as selective as we are, but these are some of our principles both when sending requests and when choosing whether or not to host somebody.   

We stayed with Derren and lots of other surfers in Alice Springs, Australia in October 2014

1. Kiinnitä huomiota hostin profiiliin ja valitse tyyppi, jonka kanssa on jotain yhteistä tai jotain kosketuspintaa - oli kyse sitten musiikkimausta, filosofiasta, lempparimatkakohteesta tai ihan mistä vaan,  joka saa sinut ajattelemaan tämän hostin olevan hyvä tyyppi. Ideana on, että haluat tavata tämän ihmisen - ilmainen majoitus on vain bonus.

1. Pay attention to the profile of the host and choose a person who you have something in common with or something that you are particularly interested in - be it the same taste in music, philosophy, favourite travel destination or anything else that makes you interested in meeting them. The main idea is to meet that person - the free accommodation is just a bonus. 

2. Tarkista, onko hostilla jotain tiettyjä sääntöjä tai ohjeita profiilissaan ja sopivatko nämä säännöt sinun persoonaasi ja suunnitelmiisi. Me esimerkiksi sanomme profiilissamme, ettemme ole yöelämätyyppejä ja jos joku suunnittelee menevänsä ulos ja tulevansa kotiin joskus aamuyöstä, meidän sohvamme ei ole se paras vaihtoehto. Hostilla on oikeus laatia säännöt omassa kodissaan ja niitä pitää kunnioittaa.

2. Check if the host has some particular rules or instructions on their profile and see if they fit your personality and plans. For instance we mention in our profile that we are not really into the night life, so if somebody wants to go out clubbing and come home in the wee hours, our couch is probably not the best option. The host has the right to set the rules in their own home and you need to be respectful of that. 

Party with our hosts in Moscow, September 2010


3. Sivustolla on referenssisysteemi, jossa ihmiset jättävät toisilleen "arvosteluja" (kutsun niitä tästä lähin referensseiksi, joka on taas kerran kamala anglismi mutta en osaa sitä suomeksi kutsua - eihän se varsinaisesti arvostelu ole). On hyvien tapojen mukaista antaa referenssi kaikille, joiden luona on yöpynyt tai jota on hostannut ja yleensä odottaisin surffaajan kirjoittavan ensin. Tämä systeemi toimii ainakin siinä mielessä, että jos jollakulla on kymmenittäin tai jopa sadoittain referenssejä, voi tyyppiin luottaa ainakin sen verran, ettei hän varmaankaan murhaa surffaajiaan tai hostaajiaan. Huonona puolena on se, että joskus ihmiset ovat liian kohteliaita eivätkä halua kirjoittaa todellista kokemustaan peläten saavansa takaisin myös ikävän referenssin. Kannattaa lukea huolella läpi näitä arvosteluja - joskus voi lukea rivien välistä, ettei kokemus ehkä ollut ihan täydellinen.

3. There is a reference system on the site where both hosts and surfers leave references to each other. It is good manners to leave a reference to everybody you have stayed with or hosted and I usually expect the surfer to write it first. The system works at least in that sense, that if somebody already has dozens or even hundreds of references, they are apparently not murdering their surfers or hosts. The downside is that sometimes people are a bit too polite or don't want to leave a negative reference for the fear of getting one back. It is a good idea to read the references through with care - sometimes you can read between the lines that there might have been some problems. 

4. Referensseistä puheenollen, niitä olisi toki hyvä olla jo ennen sen ensimmäisen pyynnön lähettämistä. Toki on ihmisiä, jotka hyväksyvät myös pyyntöjä noviiseilta. Se kuitenkin nostaa luotettavuutta huomattavasti, jos on edes muutama myönteinen referenssi. Jos on joitain tuttuja, jotka ovat kokeneempia surffaajia, voi pyytää heitä kirjoittamaan referenssi, tai jos paikkakunnallasi järjestetään joitain CS-tapaamisia, niissäkin voi tutustua kanssasurffaajiin jotka voivat todistaa sinun olevan hyvä tyyppi. On myös helpompaa aloittaa tarjoamalla majoitusta, sillä majoitusta hakevat ovat usein paljon vähemmän valikoivia kuin sitä tarjoavat.

4. Speaking of references, it would be good to have at least some already before sending out your first request. Of course there are people who also accept first-timers' requests and everybody has to start somewhere. However it raises your credibility and trust-worthiness considerably if you have at least one or two positive references. If you know some people who have been doing CS longer than you, you can ask them to leave you a reference or if where you live there are some CS meetings organized, you can get to know people who can vouch for you on the site. It can also be easier to start by hosting, as surfers are often much less selective than hosts. 

Our hosts' gorgeous apartment in Rabat, Morocco April 2011


Kuten sanottua, CS voi olla todella antoisa, mielenkiintoinen ja hauska tapa matkustaa ja auttaa muita matkailijoita. Seuraavassa päivityksessäni kerron muutamia esimerkkejä matkan varrella sattuneista kokemuksista!

As I said before, CS can be really rewarding, interesting and fun way to travel as well as help other travellers. In the next post I will share with you some experiences along the way!

Comments

 1. Tämä oli mielenkiintoinen postaus, koska couch surfing on itseä kiinnostanut jo kauan aikaa (juurikin tuosta ihmisiin tutustumis-näkökulmasta), mutta kokemusta ei vielä löydy. Tein profiilin sivustolle ja laitoin statukseni "maybe accepting quests", mutta toistaiseksi en ole saanut kuin yhden majoituspyynnön erittäin epäilyttävältä yksin matkustavalta mieheltä:D Houston ei kyllä taida olla kovin suosittu matkustuskohde ja tänne näyttää eksyvän lähinnä työhaastatteluun tmv. tulossa olevia "vain ilmaisen majapaikan perässä" olevia tyyppejä.. Noh, ehkä tämä vielä tästä... :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kommentista! Se sohvapyyntöjen määrä toki riippuu paljon asuinpaikasta. Me ollaan aina satuttu asumaan suht suosituissa matkailukohteissa, joten pyyntöjä tulee aika paljon. Ja joo, kannattaa toki vältellä niitä erittäin epäilyttäviä miehiä - kuulemma jotkut pitää sivustoa vähän niin kuin deittailusivuna :P

   Delete
 2. Oli tosiaan mielenkiintoista luettavaa! Konsepti kiehtoo, vaikka itse on nykyään niin yksityisyyden ja rauhan kaipuinen, että lomalla ei ehkä välttämättä halua tutustua uusiin ihmisiin (ja luulen, ettei KUKAAN halua nukkua meidän sohvalla ja herätä puoli kuudelta katsomaan Ryhmä Hauta ja syömään räkää kolmen lapsen kanssa). Ja jännä toi laivasurffauskin, siitäkään en ollut aiemmin kuullut! (Ja nyt hirveä hinku Maltalle, kun katsoin sun kuvia, vau!).

  ReplyDelete
 3. Kiitos kommentista! Kyllahan surffaaminen ja hostaaminen vaatii hermoja ja tiettya sopeutumista (olen itsekin herannyt olohuoneen lattialla olevalta patjalta aamuseitsemalta, kun perheen iloinen kuusivuotias halusi leikkia surffaajien kanssa ja paatti herattaa meidat pomppimalla paallamme....). Maltalle kannattaa kylla todellakin tulla kaymaan, todella mielenkiintoinen ja kaunis paikka!

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Vapaaehtoistyötä Guatemalassa - Volunteering in Guatemala

Mitä maksaa eläminen Maltalla - What does living in Malta cost?

Teksasin road trip - Road trip in Texas: Dallas, Austin & Houston