Osa Neljäkymmentäviisi: Australian tunnelmia - Part Forty-Five: Bye Australia


Nyt kun reissumme Australiassa on tullut päätökseen, halusin tehdä jonkinlaisen päätöslauselman. Vietimme maassa sentään kolme kuukautta, mikä on paljon pitempään kuin missään muussa maassa muilla reissuilla, melkein tuntui että asuimme siellä. Ei sitä niin vaan kuitata, että ohi on ja seuraavaan paikkaan. 

Now that our journey in Australia has come to an end, I wanted to do a little summary of how we experienced it. We spent three months there which is a lot longer time than in any other country on our travels and we almost felt like we lived there. It would feel wrong to just say that’s it, over to the next place, forget Australia. 



Australia yllätti minut monella tapaa. Tietenkin sen tiesi etukäteen, että se on valtava maa ja välimatkat ovat ihan mahdottoman pitkiä, mutta siltikään sitä ei tajunnut ennen kuin itse matkusti ympäriinsä. Jokin paikka, joka näytti kartalla olevan suhteellisen lähellä, oli tuhannen kilometrin päässä. Tuntien lentomatkan jälkeen olimme vasta puolivälissä maata. Ja niin edelleen. Sehän on selvää, että näin valtavaan maahan mahtuu paljon erilaisia ilmastoja ja ympäristöjä, mutta sekin pitää itse kokea ennen kuin sen ymmärtää. Matkustettiin aavikolta sademetsään, trooppisesta pohjoisesta viileämpään etelään, Lapin maisemia muistuttavasta Tasmaniasta tuuliselle etelärannikolle. Sitä kai kuitenkin kuvitteli typerästi, että Australiassa on toki aina kuumaa ja aurinkoista, ja sitten paleltiin Great Ocean Roadilla kun 18C lämpötila tuntui kovan tuulen takia paljon kylmemmältä. Brisbanessa satoi yhtäkkiä rakeita niskaan kuuman kesäpäivän päätteeksi. Melbournessa saman päivän aikana oli aurinkoista ja sateista ja pilvistä ja tuulista ja tyyntä ja lämmintä ja kylmää, sää tuntui muuttuvan viiden minuutin välein. 
A kangaroo at Kata Tjuta

Australia surprised me in many ways. Of course we knew beforehand that it is an enormous country and that the distances are incredibly long but still you don’t really get it until you travel around. A place that looked relatively close on the map was a thousand kilometres away. After hours of flying we only got halfway through the country. And so on. It’s also obvious that in such a huge country you have all sorts of climates and habitats but we needed to experience it to really understand it. We travelled from the desert to the rainforest, from the tropical north to cooler south, from Lapland-like Tasmania to the windy southern coast. I suppose I still had the silly idea that in Australia it’s always hot and sunny, then got surprised at how cold and windy it was on the Great Ocean Road. In Brisbane a hail storm hit us at the end of a hot summer’s day. In Melbourne it was sunny and rainy and windy and cloudy and still and hot and cold, all on the same day – they say “if you don’t like the weather, wait five minutes”. 
Tasmania, around 12C

Whitsunday Islands, around 38C

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun matkustelimme pitkän aikaa maassa, joka ei ole Eurooppaa köyhempi ja sitä kautta halvempi. Etukäteen pelkäsimmekin, että Australia osoittautuu budjettiarikkovan kalliiksi eikä meillä ole varaa tehdä paljon mitään. Onneksi kuitenkin onnistuimme elämään paljon halvemmin kuin pelkäsimme, sillä sohvasurffailu onnistui yli odotusten: nukuimme yli puolet öistä jonkun nurkissa. Telttailukin oli hyvä tapa pitää majoituskulut alhaisina, sillä leirintäalueilla yleensä sai yöpyä 30AUD pintaan. Hostellitkin olivat yleensä ihan kohtuuhintaisia, 55-80AUD per yö privaattihuoneessa. Rahaa palaa kyllä reilusti erilaisiin aktiviteetteihin – pääsymaksut, kaikenlaiset ryhmämatkat, opastetut kierrokset, sukellus/snorklaaminen, kansallispuistot jne. eivät ole halpaa lystiä ja toki sitä haluaa tehdäkin jotain, kun kerran tänne asti on tultu. Nyrkkisääntönä pidimmekin, että muista jutuista voi säästää (esimerkiksi emme käyneet juurikaan ulkona vaikkapa oluella), mutta aktiviteetteihin pitää olla rahaa. Ulkona syöminen onneksi oli halvempaa kuin odotimme, kunhan meni oikeisiin paikkoihin. Söimme yleensä ulkona lounasaikaan, jolloin oli tarjolla halvempia tarjouksia ja illalliset laitettiin “kotona” – joko hostellin keittiössä tai surffailuhostin luona. 

Coat of Arms

Dangerous dingoes on Fraser Island

This was the first time that we were travelling long-term in a country that is not poorer and therefore cheaper than in Europe. Beforehand we were actually afraid that Australia will completely destroy our budget and that we couldn’t really afford to do anything – however here we got positively surprised. We spent a lot less money on accommodation than expected, mainly thanks to couchsurfing as we spent more than half of the nights on somebody’s couch/spare room/kitchen floor. Also camping was a good way of keeping the accommodation costs down as the tent sites normally cost around 30 AUD a night. We were also normally able to find pretty affordable hostels for around 55 – 80 AUD a night in a private room. What you do need to fork out some cash for are the activities: entrance tickets, any sort of tours, snorkling/scuba diving, national parks etc. are not cheap and since we made it until here, surely we wanted to do stuff. Our “rule” was that we can save on other things (for instance we rarely went out for drinks) but we shouldn’t be cheap on the activities we really wanted to do. Luckily eating out was cheaper than we anticipated, as long as you go to the right places. Usually we would eat out at lunchtime when there were cheaper deals available and cook dinner “home”, whether that was in the kitchen of the hostel/campsite or the couchsurfing host. 

Tästä pääsemmekin seuraavaan aiheeseen eli ruokaan. Jossain vaiheessa joku aussi kysyi meiltä, mitä pidimme australialaisesta ruoasta. Vastauksemme oli ”mitä on australialainen ruoka?” Australialla ei ole kovin vahvaa perinteistä ruokakulttuuria, sillä aboriginaalit söivät mitä karusta luonnosta saivat eikä kulinarismilla ollut asian kanssa paljon mitään tekemistä. Brittien mukanaan tuoma fish&chips- sekä lihapiirakka-kulttuuri on varmaan sitä perinteisintä aussiruokaa, jonka lisäksi he ovat kuuluisia grillaajia. ”Barbie and beer” on lähellä australialaisen sydäntä ja jopa jouluateria saatetaan syödä grillin ääressä. Aasialaisten vahva vaikutus näkyy ravintolatarjonnassa – en ole ikinä eläessäni syönyt näin paljon sushia kuin Ausseissa. Kulttuurien sulatusuunista löytyy ravintolaa ja ruokakauppaa joka lähtöön, varsinkin isoista kaupungeista, mutta kokemuksemme mukaan pienistä merenrantakylistä voi olla vaikea löytää muita kuin fish & chips ja hampurilaisgrillejä. Kovin terveellistä tyypillinen ruoka ei kyllä ole, mutta näin turistina on helppo löytää melko halpaa ja täyttävää ruokaa, etenkin lounasaikaan erilaisista food courteista saa evästä helposti 5 - 10 AUD:lla.

Kangaroo sausages for the barbie

This takes us to the next topic: food. At some point one of our Aussie hosts asked us how do we like Australian food. Our answer was “what is Australian food?” They don’t have a strong traditional food culture since the Aboriginals lived off the land, eating what they could get out of the harsh conditions and culinary interests had very little to do with it. The British brought their fish & chips and pie culture with them which is probably still the most typical Aussie food along with BBQ – the Aussies do love their “barbie and beer” and they might even do that for Christmas dinner. There’s a strong Asian influence that you can see in the variety of restaurants; I have never in my life eaten as much sushi as I have in the past three months. In the melting pot of different cultures you can find restaurants and food stores of all the countries, especially in the big cities, but as we experienced in the small sea side towns it was often hard to find anything else but fish & chips and hamburger places. It’s not ideal for a health freak but as a tourist it’s easy to find cheap and filling eats, especially at lunchtime in various food courts you can easily find your fill for 5 – 10 AUD.  
St. Kilda, Melbourne

Yksi maan tärkeimmistä valttikorteista on kyllä ihmiset. Paikalliset ihmiset ovat ihan mielettömän ystävällisiä ja avuliaita, aina iloinen hymy kasvoillaan ja halukkaita auttamaan tai vaan juttelemaan. Koskaan ei tarvinnut kadun kulmassa seistä kartta kädessä kauaa, ennen kuin joku tuli kysymään, voisiko auttaa, kaikki asiakaspalveluammattilaiset kaupan kassasta bussikuskiin vaikuttivat aidosti mukavilta ja hymyileviltä, jokainen hostimme oli avulias ja antelias... tässä maassa olisi vaikea murjottaa, kun kaikki vaikuttavat niin onnellisilta ja hyväntuulisilta. Olo oli myös hyvin turvallinen – totta kai rikoksia tehdään kaikkialla ja olihan Sydneyssa jopa terrori-iskuksi luokiteltu tapaus (tapahtumahetkellä olimme Tasmaniassa turvallisen kaukana), mutta emme missään vaiheessa tunteneet oloamme turvattomaksi, edes taskuvarkaat eivät ole kovin tavallinen riesa kaupungeissa ja väkivaltainen rikos vielä paljon harvemmin. Suuri ero verrattuna muihin maihin, joissa olemme reissanneet (lähinnä Aasiassa ja Etelä-Amerikassa) oli se, miten helppoa reissaaminen on, kun kaikki toimii – bussit kulkevat ajallaan, hostellit ovat kaikin puolin hyvin pidettyjä, ei ole kielestä tai eri kulttuurista johtuvia kommunikaatio-ongelmia, kaikki mahdollinen on saatavilla ja hyvin järjestettyä... Gina jopa valitti, ettei tämä edes tunnu oikealta reissaamiselta, kun kaikki sujuu niin helposti eikä ole mitään haasteita!

Our host Carl and his daughter Tara


One of the greatest things in this country is definitely the people. The locals are so incredibly friendly and helpful folk, always with a happy smile and eager to help out or just have a chat. You never have to stand in a street corner with a map for a long time before somebody stops to ask if they can help, all the customer service people from shop assistants to bus drivers seem genuinely nice and smiley (what a change from Spain, eh), all our hosts were so helpful and generous… it would be hard to mope in this country when everyone seems so happy and positive. We also felt really safe – sure, crime happens everywhere and there was even an incident classified as a terrorist attack in Sydney (at the time we were safely in Tasmania) but we never felt unsafe. Even pickpocketing is not a big problem and violent crime happens much less frequently. A big difference compared to other countries where we have done extensive travelling (mainly in Asia and South America) is how easy it is to travel when everything works – the buses run on time, the hostels are well-kept, there are no communication problems due to language or culture differences, everything is available and well-organized… Gina actually complained that it doesn’t even feel like real travelling when everything goes so smoothly and there are no challenges! 
 
Matkailijalle Australia on todella hieno maa täynnä erilaisia elämyksiä, lähinnä luontoon liittyviä nähtävyyksiä. Uluru, Suuri Valliriutta, monet kansallispuistot, kaikki erikoiset ihmeelliset eläimet, joita ei elä missään muualla, 12 apostolia – ne olivat kaikki meille ihan huippukohtia. Niille, jotka ovat kiinnostuneempia historiasta ja ihmisten tekemistä nähtävyyksistä kuin luonnosta, Australia on varmaan vähemmän huippukohde. Aboriginaalit eivät jättäneet suuria nähtävyyksiä jälkeensä (kuten pyramideja tai Machu Picchun tapaisia rakennelmia), joten ainoat todella vanhat nähtävyydet ovat kallio- tai luolamaalauksia (jotka ovat toki mielenkiintoisia) ja valkoisen miehen historia alkaa vasta 1800-luvulta. Sydneyn Oopperatalo ja Harbour Bridge ovat varmaan kuuluisimmat rakennetut nähtävyydet ja hieno näkyhän ne molemmat ovat, mutta ne näkee samalla päänkääntämällä ja kuvien ottoon menee ehkä viisi minuuttia. Mitään valtavaa historiallista rikkautta täältä ei voi siis odottaa, mutta luonnon rikkautta sitäkin enemmän ja meistä se oli kyllä todellakin pitkän matkan arvoista. Suosittelemme!

For a traveller Australia is a truly amazing destination full of exhilarating experiences and mainly natural sights. Uluru, The Great Barrior Reef, many national parks, all those strange unique animals that don’t exist anywhere else, Twelve Apostles – they were all highlights for us. For those who are more interested in history and man-made sights, Australia is probably less great a destination. The aboriginals didn’t build great sights, so the only really old sights left by them are the rock paintings which are interesting but less awe-inspiring than for instance the pyramids or Machu Picchu. The white man’s history only begins in the 19th century so the cities have a lot less history than most cities in Europe. Sydney Opera House and the Harbour Bridge are probably the most famous man-made sights in Australia and sure, they are impressive but you can see both of them at once and spend many about five minutes taking pictures – that’s pretty much it. So you can’t expect a huge wealth of historical sights but there is plenty of grandeur of nature to make up for it so we definitely found it worth the long trip. Highly recommended!
On the Great Ocean Road




Comments

Popular posts from this blog

Patikointia Cape Bretonissa - Hiking in Cape Breton

Mitä maksaa eläminen Maltalla - What does living in Malta cost?

Teksasin road trip - Road trip in Texas: Dallas, Austin & Houston