Osa Kuusi: Pitkän reissun suunnittelua – Australia Sydneysta Darwiniin

Tänään jäljellä: 47 päivää. Uskomatonta, miten nopeasti se mittanauha lyhenee. Mittanauhan leikkaaminen kuuluu nykyään mieluisiimpiin aamurutiineihimme.

Välihuomautus: tarkkaavainen lukija saattaa huomata skandien yhtäkkisen ilmestymisen kirjoitukseeni. Vaimo päätti ystävällisesti avustaa minua vaihtamaan koneen näppäimistön suomi-versioon, mikä oli yllätyksekseni äärimmäisen helppoa. Vähemmän helppoa on nyt yrittää kirjoittaa tällä näppäimistöllä, kun välimerkit ovat eri paikassa kuin mihin olen tottunut, enkä tahdo muistaa käyttää skandeja, kun en ole niitä juuri käyttänyt vuosikausiin. Tämä on siis todella hidasta hommaa, joten lukekaa hitaasti (*tirsk*).
Edellisessä päivityksessä kerroin suurin piirtein suunnitelmamme Nepalia varten. Siella menee siis kuukausi, sitten pikainen parin päivän pysähdys Dubaissa ja sieltä saavumme Australiaan, jossa vietämmekin seuraavat 2,5 kuukautta.

Lentomme saapuu Sydneyhin (pitäisi googlettaa, miten kaupungin nimi kuuluu suomeksi taivuttaa. minä kun vihaan yli kaiken näitä ”thaimaaseen”-taivutuksia enkä halua syyllistyä moisiin mokiin) 21.10 ja meillä on siellä jo sohva hankittuna. Vaimo päätti kirjoittaa jo paikalliselle sohvasurffailijalle, vaikka olin vakaasti sitä mieltä, että se on ihan liian aikaista eikä kukaan tässä vaiheessa vielä lupautuisi meitä majoittamaan. Kävi ilmi, että olin jälleen kerran väärässä, koskapa jätkä kirjoitti saman tien takaisin, että olemme hyvin tervetulleita ja voimme yöpyä hänen luonaan koko Sydneyn käyntimme ajan eli viisi yötä. Hauska yhteensattuma oli, että meillä oli vieraana viime kesänä eräs amerikkalainen pyöräilijä matkallaan maailman ympäri, ja tämä samainen heppu oli vastikään yöpynyt tämän sydneylaisen surffailijan luona! Näin se sohvasurffailu yhdistää ihmisiä maailman eri puolilta. Klisee maailman pienestä koosta on näköjään totta. Emme ole vielä suunnitelleet mitään konkreettista tekemistä niille päiville lukuunottamatta aikaerosta toipumista ja teltan ostamista, mutta eiköhän sieltä tekemistä ja näkemistä löydy, vaikka joku oopperatalo ja biitsi.

Sydneystä lennämme Yularaan keski-Australiaan, jossa yövymme ensin Ayer´s Rock Resortissa (ohjelmassa on telttailua, eli siksi pitää ostaa Sydneystä heti teltta) yhden yön ja sitten osallistumme kolmen päivän ”Rock Tour”-retkelle (hieman eri meininki kuin Gibraltarin rock tour). Se kattaa nähtävyydet kuten King´s Canyon, Kata Tjuta ja se itse Uluru eli Ayer´s rock, sekä melko paljon kilometrejä nähtävyyksien välillä. Täällä kaikkialle on pitkä matka. Yöt vietetään telttaillen tähtikirkkaan taivaan alla. Odotan tämän kokemuksen olevan yhden retkemme huippukohdista, paikasta näkemäni kuvat ovat uskomattoman kauniita ja paikan päällä olleiden kavereiden mukaan maisemat ällistyttävät paatuneimmatkin reppureissaajat.


Retken jälkeen tarkoitus on oleilla muutama päivä Alice Springs´n kaupungissa ja toivon mukaan sohvasurffailla siellä. Hoen vaimolle koko ajan, että meidän täytyy myös nähdä ”se drag-show” kuten Priscilla, Aavikon Kuningatar-leffassa – hänestä tämä alkaa olla jo aika kulunut vitsi. Joka tapauksessa, Alice Springsin kaupungissa on ilmeisesti tekemistä ja näkemistä pariksi päiväksi ja sieltä voi tehdä retkiä ”läheisiin” (eli vain parin-kolmensadan kilometrin päässä oleviin) aavikon nähtävyyksiin.


Kun Alice alkaa tuntua nähdyltä, on aika matkata pohjoiseen bussilla. Luultavasti pysähdymme matkalla Katherineen ja Matarankaan (yö tai kaksi kussakin paikassa), mutta sitä ei ole vielä päätetty niin tarkalleen – kuulostellaan vastakkaisesta suunnasta tulevien matkalaisten mielipiteitä ja suosituksia.

Noin ylipäänsäkin yritetään tällä reissulla välttää liiallista suunnittelua – meillä on vaimon kanssa paha tapa suunnitella reissut liian tarkasti etukäteen ja varata kaikki mahdolliset lennot, bussimatkat sekä jopa hostellit etukäteen niin, ettei paikan päällä ollessa ole sitten varaa enää paljon viilailla suunnitelmia. Ainahan se kuulostaa hyvältä ajatukselta, että katsotaan paikan päällä tykätäänkö tästä mestasta ja jos ei, siirrytään eteenpäin, jos joo niin jäädään sinne vähän pitemmäksi aikaa, mutta loppujen lopuksi etukäteen suunnittelussa ja varaamisessa on omat hyvät puolensa. Jos on aikaa hankkia tietoa ja vertailla vaikkapa hostelleja, lentoyhtiöitä tai matkanjärjestäjiä etukäteen, kokemukseni mukaan voi tehdä paljon paremman valinnan kuin silloin, jos saapuu tuntemattomaan kaupunkiin rinkka selässä, väsyneenä ja nälkäisenä ja päätyy hyökkäämään ensimmäiseen näkemäänsä hostelliin jaksamatta vertailla hintoja tai palveluita. Varsinkin lentojen suhteen yleensä etukäteen varaamalla saa paljon halvemmat lennot kuin viime tingassa, mutta se tarkoittaa vähemmän joustavuutta aikatauluissa. Toisaalta tietenkin tekemällä vertailut etukäteen netissä tulee sivuuttaneeksi täysin ne pienet, paikalliset firmat joilla nettisivuja ei edes ole, mutta jotka saattaisivat tarjota todella hyvää palvelua sopuhintaan. Yritämme löytää jonkinlaisen kultaisen keskitien tällä matkalla niin, ettei tehdä mitään minuuttiaikataulua ”milloin pitää olla missäkin kaupungissa”, mutta tietyt lennot jne. on varattava etukäteen.


Joka tapauksessa, seuraava pysähdyspaikka on sitten Darwin, Pohjois-Australian trooppinen pääkaupunki! Siitä lisää seuraavassa päivityksessä. 

Comments

Popular posts from this blog

Vapaaehtoistyötä Guatemalassa - Volunteering in Guatemala

Mitä maksaa eläminen Maltalla - What does living in Malta cost?

Teksasin road trip - Road trip in Texas: Dallas, Austin & Houston